Fiecare dintre noi a greșit la un moment dat din cauza oboselii, suprasolicitării, neatenției, grabei sau distragerii atenției însă atunci când conduci un utilaj, greșelile pot avea consecințe foarte grave. Chiar și în situația în care un accident de muncă are loc ca urmare a nerespectării regulilor și procedurilor de către un angajat, angajatorul poate fi gasit vinovat pentru că nu a luat în considerare acest risc și nu a luat măsuri pentru prevenirea situației respective.
Conform Art. 11 din Norma generală de protecţie a muncii, parte integrantă din Ordinul 508/2002, angajatorul este obligat să evalueze riscul de vătămare al angajaților și să ia toate măsurile preventive care să asigure securitatea şi sănătatea angajaţilor și prevenirea accidentelor de muncă. În cazul în care are loc un accident de muncă, dacă se dovedește că accidentul ar fi putut fi prevenit de către angajator prin măsuri rezonabile, atunci angajatorul poate fi considerat responsabil. Statisticile arată că majoritatea accidentelor ar fi putut fi prevenite.
Un bărbat angajat pe postul de lucrător în depozitul unei companii din Birmingham a fost lovit de un stivuitor în timp ce își îndeplinea îndatoririle de serviciu. Supraveghetorul său și operatorul stivuitorului l-au dus la Spitalul Birmingham Heartland unde a rămas internat timp de trei săptămâni, primind tratament pentru o serie de răni complexe și grave, inclusiv oase rupte și bazin fracturat.
În urma investigațiilor, s-a constatat că stivuitorul a fost condus un angajat care nu fusese instruit sau autorizat să conducă un astfel de utilaj. Cu toate acestea, el a putut porni vehiculul deoarece cheile fuseseră lăsate în contact.
Angajatorul a încercat să dea vina pe persoana vătămată, spunând că acesta ar fi trebuit cumva să-l împiedice pe colegul lui să pornească utilajul. Mai mult, angajatorul a susținut că nu ar trebui să fie obligat să despăgubească angajatul vătămat deoarece nu a fost vina lui că angajatul a condus un utilaj pentru care nu era autorizat să îl conducă.
În urma procesului, judecătorul a decis că era responsabilitatea angajatorului să ia măsuri rezonabile pentru a preveni utilizarea stivuitoarelor de către membri neautorizați ai personalului lor. Evident, lăsarea cheilor în vehicule nesupravegheate nu este o procedură sigură drept pentru care angajatorul a fost considerat vinovat în temeiul „răspunderii indirecte” deoarece angajatorul nu a luat măsuri rezonabile pentru prevenirea unor riscuri previzibile cum ar fi vătămarea cauzată de un utilaj.
În conformitate cu art.175 alin.(1) din Codul muncii, și art.6 din Legea nr.319/2006, responsabilitatea angajatorului nu este diminuată, restrânsă sau înlăturată de obligaţiile legale ale salariaţilor. Acțiunile întreprinse de un angajat în timpul angajării sale sunt tratate ca fiind întreprinse de angajator, chiar dacă au avut loc fără știrea sau aprobarea angajatorului. Cu alte cuvinte, angajatorul nu s-ar putea apăra invocând că angajații nu şi-au respectat obligaţiile instituite de lege în sarcina lor.
Întrucât angajatorul este cel responsabil de organizarea și asigurarea securității și sănătății în muncă, răspunderea civilă și contravențională se angajează față de societate iar răspunderea penală se angajează față de persoana responsabilă pentru luarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, adică față de persoanele care conduc, organizează şi controlează procesul muncii, putând fi angajată și față de administratori, în calitatea lor de reprezentanți ai angajatorului persoană juridică. Totodată răspunderea penală pentru nerespectarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă poate fi angajată față de orice persoană care are obligaţia respectării măsurilor pentru securitatea și sănătatea în muncă.
În cazul accidentelor cauzate de utilaje, pe lângă instruirea operatorilor și implementarea unor proceduri și sisteme pasive ( bariere, stâlpi de protecție, delimitarea unor culoare pentru deplasarea separată a pietonilor și a utilajelor, etc. ), implementarea unor sisteme active de prevenție care pot analiza punctual situațiile și avertiza în timp real asupra riscului de producere a unui accident diminuează foarte mult probabilitatea producerii unui accident chiar și în situații în care nu sunt respectate măsurile pentru securitatea și sănătatea în munca.
Sistemele inteligente care beneficiază de tehnologie de ultimă generație cum este Inteligența Artificială au capacitatea de a analiza în timp real și de a avertiza atât persoanele responsabile de securitatea muncii care își desfăsoară preponderent activitatea în birou, cât și persoanele direct implicate în eveniment.
Blaxtair scanează continuu zonele jurul utilajului și cu ajutorul algoritmilor avansați de procesare a imaginilor, utilizează inteligența artificială în cel mai eficient mod pentru a detecta pietonii aflați în situații de risc. În funcție de riscul iminent, Blaxtair emite o alarmă vizuală și sonoră pentru a alerta operatorul iar display-ul din cabină îi oferă vizibilitate suplimentară și îi permite acestuia să analizeze natura critică a situației. În plus, sistemul oferă posibilitatea ca utilajele să fie setate ( împreună cu producătorii utilajelor ) să reducă automat viteza de deplasare în momentul în care este detectat un pieton în zona de risc.
Blaxtair oferă, pe lângă sistemul performant de localizare și detecție a pietonilor din proximitatea utilajelor, și o platformă online de tip cloud cu o interfața user-friendly în care poți accesa diverse rapoarte cu situația din teren:
* zonele critice în care pietonii și utilajele se intersectează cel mai frecvent
* perioada zilei în care co-activitatea dintre pietoni și utilaje este mai intensă
* utilajele care au cele mai multe interacțiuni cu pietonii
Având în vedere aceste date, poți implementa măsuri informate, bazate pe situația reală din teren. Ulterior, tot prin rapoartele oferite de platforma Blaxtair Connect poți vedea impactul direct al măsurilor implementate.
Conform datelor reale obținute din teren, putem spune că sistemul Blaxtair reduce riscul de accidente dintre utilaje și pietoni cu două treimi.
Blaxtair este compatibil cu orice tip de utilaje, fie că au câteva sute de kilograme sau zeci de tone, că lucrează în depozite, fabrici, șantiere de construcții, porturi sau stații de sortare și reciclare și este personalizabil pentru orice mediu de lucru.
În concluzie, instructajul angajaților și măsurile de siguranță pasive care pot fi ușor ocolite sau ignorate de angajați, lasă loc pentru eroare umană iar riscul de accident rămâne în continuare ridicat deși, pe hârtie, măsurile legale sunt respectate. Cea mai bună soluție pentru prevenirea accidentelor este atitudinea proactivă și implementarea de sisteme active care să permită evaluarea permanentă și în timp real a situației dinamice din teren.
Poți testa sistemul Blaxtair chiar pe utilajele din locația ta pentru a vedea beneficiile și performanțele acestuia! Contactează-ne pentru detalii!
Surse:
1. “https://www.legalconsult.ro/raspunderea-juridica-in-cazul-securitatii-si-sanatatii-in-munca/17.htm”>https://www.legalconsult.ro/raspunderea-juridica-in-cazul-securitatii-si-sanatatii-in-munca/17.htm
2. “https://llbsolicitors.co.uk/injured-at-work-forklift-truck-news/”>https://llbsolicitors.co.uk/injured-at-work-forklift-truck-news/
3. “https://www.marshcommercial.co.uk/articles/what-is-vicarious-liability-and-what-does-it-mean-for-employers”>https://www.marshcommercial.co.uk/articles/what-is-vicarious-liability-and-what-does-it-mean-for-employers